Nieuw: Betaal nu achteraf bij afleveren of betaal bij ophalen (in Aalsmeer)

Voordeligste van de Benelux
Direct uit voorraad leverbaar
Meest realistische vlameffect
Gratis verzenden in de Benelux

Elektrische sfeerhaard inbouwen

Inhoud
Impressie foto inbouwhaard

Je hebt een fraaie sfeerhaard aangeschaft bij Sfeerhaardconcurrent.nl. Je wilt zo snel mogelijk met volle teugen van het vlammenspel genieten. De installatie is super eenvoudig. Je hoeft hem alleen uit de doos te halen en de stekker in het stopcontact te steken. Maar om je design strak te houden, wil je hem inbouwen in een wand of in een koof. Dat kan in een enkel geval wel een uitdaging opleveren. Het is volledig afhankelijk van je woonsituatie of het makkelijk is of moeilijk.

Tips voor het installeren van je elektrische sfeerhaard

Gelukkig zijn er genoeg algemene tips te geven waar je een heel eind mee komt. Het is altijd een goed idee om te leren van andermans ervaringen. Het gaat immers om een optimaal resultaat. We gaan het in dit artikel hebben over verschillende manieren van inbouwen, rand of geen rand, elektrische aansluitingen en nog wel wat meer. Succes met je inbouw!

Hoe wil je de sfeerhaard inbouwen?

Er zijn verschillende manieren om je sfeerhaard in te bouwen. Het is mogelijk om de elektrische sfeerhaarden op te hangen aan de muur, weg te werken in een rechte muur, plaatsen in een schouw of als onderdeel van een cinewall.

Koof

  • In een koof plaats je een driezijdige sfeerhaard. Het is als een inbouw open haard maar zonder de nadelen ervan. De kolom boven de haard zou een schoorsteen of rookgasafvoer kunnen zijn. Maar die heb je natuurlijk niet nodig als je sfeerhaard elektrisch is.

Aan de muur

Als een uitbouw, hangend aan de wand. Op die manier kun je een elektrische wand sfeerhaard omtoveren tot een oude gietijzeren potkachel of op een klassieke schouw laten lijken. De haard is wat dominanter aanwezig in het vertrek waar je hem plaatst.

Gecombineerd in een cinewall

Als onderdeel van een cinewall. In combinatie met de televisie een rechte wand in de woonkamer aankleden. Het neemt een centrale plaats in de woonkamer in. Je geniet tegelijk van een mooie serie en van het sfeervolle vlammenspel.

Weggewerkt in een rechte wand

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende optie. Kies voor een zwarte rand, een gekleurde of maak hem randloos. De elektrische inzethaard is in ieder geval mooi weggewerkt.

Geplaatst in bestaande of zelfgemaakte schouw

Vaak heeft de bestaande schouw zijn oorspronkelijke functie verloren. Je moet dus kiezen: wegslopen of een nieuwe bestemming. Als je naar de afmetingen van inzethaarden kijkt, komen die vaak aardig overeen met de maten van de bestaande schouw. Het is dus relatief eenvoudig om de sfeerhaard in een bestaande schouw te verwerken. Zelf een schouw maken is natuurlijk ook mogelijk. Doordat je geen dure materialen nodig hebt, is dat vaak een aantrekkelijke optie. Omdat elektrische haarden niet warm worden aan de buitenkant, kun je hem in allerlei wanden kwijt (bijvoorbeeld MDF, gips, hout, etc. Je hoeft geen rekening te houden met hoge temperaturen en ook niet met rookgasafvoer. De enige condities die moeten kloppen zijn of er voldoende ruimte is achter de wand en of er een elektrische aansluiting is.

Welke gereedschappen heb ik nodig voor het plaatsen van een sfeerhaard?

  • schroevendraaier
  • waterpas

Elektrische sfeerhaard ophangen of inbouwen

Stap 1: Voorbereidingen

Allereerst pak je de bijgeleverde handleiding en kabels uit. Ook de afstandsbediening met batterijen vind je in het zakje met toebehoren. Daarnaast schroeven, pluggen en beugels voor de bevestiging. De voedingskabel plug je in zet je goed vast met bijgeleverd beugeltje. Je wilt niet dat hij los komt te zitten, want dan moet je de hele inbouw wegslopen. Zonde werk dus. Bij sommige modellen is de kap van de grill op de achterkant geschroefd. Dit om beschadiging te voorkomen tijdens het transport. De kap schroef je los en plaats je over de grill aan de achterkant.

Stap 2: meten is weten

Wil je een elektrische sfeerhaard inbouwen, dan bepaal je eerst de grootte van de sfeerhaard en teken je deze af op de wand. Controleer met een waterpas of de lijnen recht zijn. Vervolgens zaag je langs de lijnen die je hebt getekend. Om de zwevende sfeerhaard stevig te plaatsen, monteer je een balk op de muur. Als dat niet gaat heb, kun je een kleine stellage op de vloer plaatsen om de haard op te laten rusten. Zolang hij maar stevig staat. Als dit klaar is heb je even hulp nodig. Je tilt met een vriend of een familielid de haard in de uitsparing die je hebt gemaakt.

Als je een elektrische sfeerhaard wilt ophangen aan de wand, gebruik je uiteraard ook een waterpas. Met zijn tweeën houd je het apparaat tegen de wand en je schroeft hem met de bijgeleverde beugels vast aan de wand.

Stap 3: de afwerking

De afwerking met de rand is niet bij iedere sfeerhaard hetzelfde. Bij het ene model plak je de rand erop, bij het andere klik je hem erop. Zorg wel dat je het netjes doet. Een beschadiging in de rand loopt erg in het oog en is een smet op jouw werk.

Heb je de klus geklaard? Nou, ga lekker zitten met een bakje koffie of een wijntje en geniet van het rustgevende gevoel die het vlammenspel je biedt.